Sposób przygotowania:
Sałatka z fioletowym kalafiorem
ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam a po ostudzeniu pokroiłam w dużą kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki i zalałam sokiem z cytryny, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, przełożyłam na sito i przelałam wrzątkiem - dokładnie osączyłam. Dobrze osączyłam też kukurydzę. Do miski wrzuciłam kalafiora, kukurydzę, odciśniętą cebulę, pokrojone ziemniaki, posiekany koperek i ogórki pokrojone w grube pół plasterki. Jogurt wymieszałam z musztardą, doprawiłam do smaku i polałam nim sałatkę - delikatnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem wierzch można posypać koperkiem i posiekanymi ogórkami. Zabierając sałatkę na piknik ułożyłam na wierzchu kwiaty nasturcji, które można było jeść razem z nią .