Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka z fioletowym kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

taką sałatkę przygotowałam jadąc na piknik warszawskich blogerek

Sałatka z fioletowym kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z fioletowym kalafiorem

 

  • 1/2 fioletowego, dość dużego kalafiora
  • kilka ogórków małosolnych
  • 1/2 pęczka świeżego, posiekanego koperku
  • ok. 200 g odsączonej kukurydzy - konserwowej albo po prostu ugotowanej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 5 młodych ziemniaków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • do smaku - sól, cukier, pieprz mielony, przyprawa ognista

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fioletowym kalafiorem
ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam a po ostudzeniu pokroiłam w dużą kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki i zalałam sokiem z cytryny, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, przełożyłam na sito i przelałam wrzątkiem - dokładnie osączyłam. Dobrze osączyłam też kukurydzę. Do miski wrzuciłam kalafiora, kukurydzę, odciśniętą cebulę, pokrojone ziemniaki, posiekany koperek i ogórki pokrojone w grube pół plasterki. Jogurt wymieszałam z musztardą, doprawiłam do smaku i polałam nim sałatkę - delikatnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem wierzch można posypać koperkiem i posiekanymi ogórkami. Zabierając sałatkę na piknik ułożyłam na wierzchu kwiaty nasturcji, które można było jeść razem z nią .
Sałatka z fioletowym kalafiorem
podzielonego na małe różyczki kalafiora przelałam wrzątkiem i osączyłam
Sałatka z fioletowym kalafiorem
cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki i zamarynowałam w soku cytrynowym
Sałatka z fioletowym kalafiorem
przygotowałam sos z jogurtu musztardy i przypraw
Sałatka z fioletowym kalafiorem
pokrojone warzywa wrzuciłam do miski i zalałam sosem - delikatnie wymieszałam