iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Sałatka z grillowanym bakłażanem i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uwielbiam bakłażana i często wykorzystuje go w kuchni, jego kształt kolor jest urzekający, tak samo jak smak. Dziś bakłażan jako główny składnik sałatki. Najpierw kroimy potem solimy , płuczemy - aby pozbyć się goryczki i już tylko na patelnie

Sałatka z grillowanym bakłażanem i gruszką

Składniki:

Sałatka z grillowanym bakłażanem i gruszką

 

 

 

  • 1 kulka mozzarelli

 

  • garść młodej pokrzywy

 

  • 3 łyżki orzeszków ziemnych

 

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

  • 1 gruszka

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanym bakłażanem i gruszką
Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w plasterki. Solimy go i odstawiamy na ok 15 min. Płuczemy , osuszamy i grillujemy z obu stron. Zimny kroimy w kostkę.

Pomidory myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Mozzarelle kroimy w małe kawałki. Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kostkę.

Pokrzywę zalewamy gorąca woda ok 80 stopni. Odstawiamy na ok 5 min i odcedzamy. Zimna miksujemy z orzeszkami, czosnkiem i olejem. Solimy do smaku.

Zielony sos dodajemy do sałatki. Mieszamy i solimy do smaku.