Sposób przygotowania:
Naleśnikowe szaszłyki z sałatkąEtap 1
Nadzienie: Serek przełożyć do miseczki. Ogórka obrać, usunąć z niego prawie wszystkie pestki. Rzodkiewki oczyścić, szalotkę obrać.
Ogórka, szalotkę i rzodkiewki pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać do serka. Kukurydzę i bazylię grubo posiekać, również dodać do serka.
Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Etap 2
Naleśniki: Jajko rozbełtać, wymieszać z maślanką i mlekiem.
Etap 3
Dodać mąkę i sól, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Ciasto odłożyć na kilkanaście minut.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron, przestudzić.
Etap 4
Sałatka: Szparagom odłamać twarde końcówki (można je wykorzystać później np. do zupy). Szparagi pokroić na krótsze kawałki.
W garnku zagotować szklankę wody z pół łyżeczki cukru, łyżeczką soku z cytryny i odrobiną soli. Wrzucić szparagi.
Gotować je 2-3 minuty (w zależności od grubości szparagów), odcedzić, ostudzić.
Etap 5
Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w kostkę. Pomidorki i cebulę dodać do szparagów.
Etap 6
Resztę soku z cytryny i cukru wymieszać z olejem i musztardą. Sos dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku odrobiną soli.
Etap 7
Przygotowanie szaszłyków naleśnikowych: Na połowie każdego naleśnika rozłożyć po trochu przygotowanego nadzienia.
Naleśniki zwinąć w ścisłe rulony.
Kroić je w plastry o grubości ok. 2 cm, nadziewać je na patyczki do szaszłyków.
Etap 8
Naleśnikowe szaszłyki podawać z sałatką szparagowo-pomidorową.