Sposób przygotowania:
Sałatka z groszkiem i brokułem
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na połówki. Szczypiorek siekamy na drobno. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki. Groszek myjemy, odcinamy ogonki. W garnku wstawiamy wodę, solimy i słodzimy do smaku - około 2 łyżeczek cukru i ze 2-3 łyżeczki soli. Do wrzącej wody wrzucamy strąki groszku i blanszujemy kilka minut - nie dłużej niż 5 minut. Zblanszowany groszek wyławiamy z wody na sito i przepłukujemy zimną wodą. Do tej samej wody wrzucamy różyczki brokuła i również blanszujemy kilka minut, po czym przelewamy zimna wodą. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko zrumienią - cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliły i nie zgorzkniały. Płatki migdałów również możemy uprażyć, ale nie jest to konieczne. Na półmisku układamy na przemian pomidorki, brokuła i groszek, przesypując szczypiorkiem i płatkami migdałów. polewamy sosem przyrządzonym z oliwy, soku cytrynowego i przypraw, wierzch posypujemy uprażonym sezamem. SMACZNEGO :)