anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z indykiem i tortellini

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo udane połączenie pieczonego indyka, szpinakowych pierożków i ananasa. Sałatkę można podać na kolację lub zabrać na lunch do pracy.

Sałatka z indykiem i tortellini

Składniki:

Sałatka z indykiem i tortellini

 

  • tortellini ze szpinakiem - 1 op.
  • ananas w syropie - 1/2 puszki
  • pieczony filet z indyka – 3 grube plastry
  • ser żółty – 200 g
  • pomidor – 2 szt.
  • szczypiorek posiekany – 2 łyżki
  • listki świeżej bazylii – 1 garść
  • majonez – 2 łyżki
  • syrop z ananasa – 1 łyżka
  • pieprz kolorowy świeżo mielony – do smaku
  • sól morska – do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z indykiem i tortellini
Pierożki ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowane przelać zimną wodą i zostawić na sitku do odsączenia.Ananasa odsączyć z syropu i pokroić w grubą kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokroić żółty ser i filet z indyka.

Tortellini przełożyć do miski, dodać kawałki ananasa, umyte i pokrojone pomidory, żółty ser i filet z indyka. Majonez wymieszać z syropem z ananasa, kolorowym pieprzem i solą morską oraz posiekanym szczypiorkiem i porwanymi listkami bazylii. Dodać do miski z sałatką i delikatnie wymieszać.

Sałatkę wstawić do lodówki, aby smaki się przemieszały.