suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ostra sałatka z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polecam a obiad sałatkę z indykiem. Smacznie i zdrowo.

Ostra sałatka z indykiem

Składniki:

Ostra sałatka z indykiem

 

  • ok 80 dag udźca indyczego;
  • 1 sałata lodowa;
  • 2 cebule;
  • 1 ogórek;
  • pęczek szczypiorku;
  • 2 papryczki chilli;
  • 20g migdałów w płatkach;
  • 20 g orzeszków ziemnych;
  • olej;
  • sól, pieprz
  • Marynata do mięsa:
  • 10 łyżek soku z cytryny;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól, pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania:

Ostra sałatka z indykiem
Najpierw przygotowujemy marynatę: sos sojowy mieszamy z sokiem z cytryny, roztopionym i ostudzonym masłem, olejem oraz solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy mięso: kroimy w paski, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na ok 30 min w celu zamarynowania mięsa.
Przygotowujemy sałatkę: sałatę lodowa myjemy i rwiemy na małe kawałki. Układamy na półmisku, na nią kładziemy pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę i pokrojonego w kawałki ogórka i drobniutko posiekane papryczki chilli. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy na złoty kolor na 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu wykładamy mięso na wcześniej przygotowane warzywa posypujemy szczypiorkiem płatkami migdałowymi i orzeszkami.