jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To danie, to modyfikacja popularnej sałatki ceraz. Czosnkowe grzanki zamieniłam tutaj słodkimi jabłkami. Całość wzbogaciłam o czerwoną cebulę i wyszło pysznie, zdrowo i smacznie.

Sałatka z jabłkami

Składniki:

Sałatka z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • Parmezan do posypania,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 2-3 małe, słodkie jabłka,
  • Olej, sól i pieprz do przygotowania filetu

SOS

  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • Sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Sałatka z jabłkami
SOS:

Składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy.

Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż, by powstały cieńsze płaty. Mięso oprószamy solą i pieprzem.

Gotowe przekładamy na patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju i grillujemy kurczaka do zarumienienia z dwóch stron. Tak przygotowany filet studzimy i kroimy w paski.

Sałatę przepłukujemy i osuszamy. Gotową rwiemy na grube kawałki.

Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części (np. ósemki) i usuwamy gniazda nasienne.

Cebulę kroimy w cienkie krążki. Liście sałaty przekładamy na przygotowany talerz lub mniejsze talerzyki. Na ich wierzch wykładamy grubo pokrojone kawałki filetu, jabłka oraz cebulę.

Całość posypujemy parmezanem, startym na tarce o małych oczkach. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.