Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka z jajami, makaronem i tuńczykiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka z jajami, makaronem, oliwkami zielonymi, warzywami z puszki i tuńczykiem.

Sałatka z jajami, makaronem i tuńczykiem

Składniki:

Sałatka z jajami, makaronem i tuńczykiem

 

  • makaron kolanka - 125g (u mnie firmy Podravka),
  • jaja ugotowane na twardo - 4 sztuki,
  • tuńczyk w sosie własnym - puszka, 135g (waga pod odsączeniu),
  • kukurydza konserwowa - puszka 260g,
  • groszek konserwowy - puszka 180g
  • oliwki zielone (z papryką w środku) - 1/2 szklanki,
  • czosnek - duży ząbek,
  • majonez - 5 łyżek,
  • jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki,
  • sól, pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Sałatka z jajami, makaronem i tuńczykiem
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu, odcedzić. Ugotowane jaja obrać ze skorupek i drobno pokroić lub zetrzeć. Oliwki odsączyć i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, tuńczyka dokładnie odcisnąć. Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Połączyć wszystkie składniki, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku. Udekorować kawałkami pomidora i oliwek. Przechowywać w lodówce.

Tagi:

makaron sosy