kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z jajkiem i awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeża, chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy posiłek!

Sałatka z jajkiem i awokado

Składniki:

Sałatka z jajkiem i awokado

podstawowe

 

  • winegret:
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, świeżo mielonym czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z jajkiem i awokado
Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na ćwiartki. Sałatę myjemy i odsączamy na sitku lub w wirówce.

Awokado rozcinamy na pół i lekko przekręcamy. Rozpołowione kroimy w skórce na plasterki a następnie delikatnie podważamy łyżką.

Na talerzach układamy sałatę i kiełki rzodkiewki. Na wierzchu układamy wachlarz z połowy pokrojonego awokado oraz ćwiartki jajka.

Całość polewamy przygotowanym wcześniej winegretem.