Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z jajkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta sałatka z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i marynowanych pieczarek.

Sałatka z jajkiem i pieczarkami

Składniki:

Sałatka z jajkiem i pieczarkami

 

  • 1 garść mixu sałat
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 10 dkg świeżego ogórka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 6 pieczarek marynowanych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 5 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z jajkiem i pieczarkami
Jajko ugotować na twardo. Ostudzone jajko obrać ze skorupki, a następnie pokroić w ósemki. Na talerzu rozłożyć sałatę. Na sałacie ułożyć ósemki jajka, pokrojonego w półplasterki pomidora i obranego, pokrojonego w półplasterki ogórka. Wierzch sałatki posypać pokrojoną w kostkę cebulą i przekrojonymi na 4 części marynowanymi pieczarkami. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem. Do oleju dodać ocet, cukier i musztardę, wymieszać na gładki sos. Przygotowanym sosem polać sałatkę i podawać.