Sposób przygotowania:
Sałatka z kalafiora na zimę
Kalafiory rozdzielić na mniejsze części.
Dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie osolonej z dodatkiem łyżeczki cukru do smaku.
Odcedzić kalafiory
Owoce papryki sparzyć w całości, oddzielić nasiona, a owoce pokroić w niezbyt cienkie paski.
Na dno słoików wsypać po szczypcie nasion kopru, włożyć kawałek ostrej papryki.
Rozłożyć warstwami kalafior i paski papryki czerwonej.
Zagotować wodę z solą i cukrem, zakwasić octem.
Gorącą zalewą napełnić słoiki z ułożonymi warzywami.
Do każdego słoika wlać na powierzchnię 1 łyżkę oleju sojowego.
Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 30 minut o pojemności 0,9 litra, mniejsze pasteryzować 5 minut krócej.
Dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie osolonej z dodatkiem łyżeczki cukru do smaku.
Odcedzić kalafiory
Owoce papryki sparzyć w całości, oddzielić nasiona, a owoce pokroić w niezbyt cienkie paski.
Na dno słoików wsypać po szczypcie nasion kopru, włożyć kawałek ostrej papryki.
Rozłożyć warstwami kalafior i paski papryki czerwonej.
Zagotować wodę z solą i cukrem, zakwasić octem.
Gorącą zalewą napełnić słoiki z ułożonymi warzywami.
Do każdego słoika wlać na powierzchnię 1 łyżkę oleju sojowego.
Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 30 minut o pojemności 0,9 litra, mniejsze pasteryzować 5 minut krócej.