anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Sałatka z kapusty i papryki bez octu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka do słoików przygotowana z mieszanki warzyw bez dodatku octu, a więc można ją spokojnie podać dzieciom.

Sałatka z kapusty i papryki bez octu

Składniki:

Sałatka z kapusty i papryki bez octu

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty i papryki bez octu
Cebulę obraną i opłukaną kroję w bardzo drobną kosteczkę i mieszam z łyżeczką soli i pod przykryciem odstawiam na 12 godzin. Oczyszczoną i opłukną paprykę kroję na wąskie i krótkie paseczki. Obraną i umytą marchewkę ścieram robotem na grubych oczkach tarki. Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkuję. Paprykę, marchewkę, kapustę mieszam z pozostałą ilością soli i odstawiam na 12 godzin. Po upływie tego czasu cebulę i warzywa lekko odsączam z powstałego soku. Przekładam do sporej miski, dodaję olej, pieprz i dokładnie mieszam. Przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i pasteryzuję 20 minut. Tuż przed podaniem sałatki doprawiam ją odrobiną soku z cytryny i dodaję posiekany szczypiorek.