Sposób przygotowania:
Sałatka z kapusty i papryki bez octu
Cebulę obraną i opłukaną kroję w bardzo drobną kosteczkę i mieszam z łyżeczką soli i pod przykryciem odstawiam na 12 godzin. Oczyszczoną i opłukną paprykę kroję na wąskie i krótkie paseczki. Obraną i umytą marchewkę ścieram robotem na grubych oczkach tarki. Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkuję. Paprykę, marchewkę, kapustę mieszam z pozostałą ilością soli i odstawiam na 12 godzin. Po upływie tego czasu cebulę i warzywa lekko odsączam z powstałego soku. Przekładam do sporej miski, dodaję olej, pieprz i dokładnie mieszam. Przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i pasteryzuję 20 minut. Tuż przed podaniem sałatki doprawiam ją odrobiną soku z cytryny i dodaję posiekany szczypiorek.