Sposób przygotowania:
Sałatka z kapusty, papryki, marchewki
Wszystkie warzywa dokładnie myję, po czym osuszam. Marchewkę obieram. Kapustę drobno szatkuję. Ogórki ścieram na szatkownicy. Marchewki ścieram na dużych oczkach na tarce. Z kolei cebulę obieram i siekam w małą kosteczkę. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, a miąższ kroję w paski. Pokrojone warzywa przekładam do dużej miski, wlewam olej, przegotowany i ostudzony ocet z cukrem i solą. Dokładnie wszystko mieszam, przykrywam miskę i odstawiam na około 2 godziny. Po tym czasie wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam. Następnie nakładam sałatkę do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzuję ok. 15-20 minut. Wyjmuję, osuszam i przenoszę słoiki do spiżarni.