Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Sałatka z krewetek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka, polecam każdemu!

Sałatka z krewetek

Składniki:

Sałatka z krewetek

 

  • Składniki (dla 4 osób):

 

  • 21-25 dużych, obranych i wyżyłowanych krewetek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobno mielonego świeżego estragonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu
  • Estragon
  • ¼ szklanki drobno pokrojonego w kostkę selera
  • ¼ szklanki drobno mielonego zielonego czosnku (można też użyć w zastępstwie rozmarynu)
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z krewetek
Aby przygotować sałatkę z krewetek postępuj wg. przepisu:

W średniej wielkości garnku zagotuj 4,5 litra obficie osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj krewetki i gotuj, aż zrobią się różowe – zajmie Ci to około 3 minuty. Następnie szybko przenieś je na durszlak i umieść pod zimną wodą. Rób to tylko kilka sekund, gdyż krewetki powinny być jeszcze lekko ciepłe. Otrząśnij durszlak aby pozbyć się nadmiaru wody. W małej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę i estragon, odłóż na bok. W średniej wielkości misce wymieszaj ciepłe krewetki z sokiem z cytryny i octem. Następnie dodaj seler i cebulkę. Na koniec połącz z mieszaniną z majonezu, solą, pieprzem i przełóż do naczynia z przykryciem. Przechowuj w lodówce. Smacznego!


Tagi:

krewetki