Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 414]

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krewetki koktajlowe połączone z rukolą, pomidorkami i kolendrą same w sobie tworzą fajną sałatkę. Jeżeli podamy ją w parmezanowych koszyczkach, nasza przystawka dodatkowo będzie pięknie i ciekawie prezentować się na stole.

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów

 

  • 180 g parmezanu
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Rukola
  • Mały pęczek kolendry
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów

Przygotowanie koszyczków

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów
Koszyczki przygotowujemy ze startego parmezanu

Ser ścieramy na tarce. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o średnicy ok. 10 x 10 cm. Rozgrzewamy patelnię, umieszczamy na niej kawałki papieru do pieczenia (u mnie jednorazowo mieścił się jeden).

Na papier do pieczenia wrzucamy garść sera, formując "placki".

Przygotowanie koszyczków -c.d.

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów
Ser podgrzewamy na patelni wyłożonej papierem do pieczenia

Podgrzewamy ser, aż się rozpuści, a brzegi zaczną brązowieć i sztywnieć (tylko brzegi!).

Przygotowanie koszyczków - c.d.

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów
Z roztopionego sera formujemy kształt koszyczków

Ser podważamy nożem i delikatnie zdejmujemy z papieru do pieczenia. Środek sera jest plastyczny - wkładając placek sera do foremek na muffinki nadajemy mu pożądany kształt.

Przygotowanie krewetek

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów
Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą na maśle i winie

Krewetki rozmrażamy. Czosnek, chili i część kolendry kroimy drobno.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy chili i czosnek, wrzucamy krewetki i smażymy 2 minuty.

Dodajemy szczyptę soli i kolendrę. Krewetki podlewamy winem i podgrzewamy, aż wino odparuje.

Przygotowanie sałatki, napełnienie koszyczków

Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorów
Koszyczki parmezanowe nadziewamy krewetkową sałatką

Pomidorki myjemy, kroimy na ósemki. Pozostałą kolendrę siekamy, ale nie za drobno. Łączymy ze sobą krewetki, pomidory i kolendrę.
Na dnie koszyczków układamy rukolę, wykładamy na nią porcje sałatki. Koszyczki układamy na talerzu. Serwujemy.

Tagi:

przystawka