Sposób przygotowania:
Serowe koszyczki z sałatką z krewetek i pomidorówPrzygotowanie koszyczków
Ser ścieramy na tarce. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o średnicy ok. 10 x 10 cm. Rozgrzewamy patelnię, umieszczamy na niej kawałki papieru do pieczenia (u mnie jednorazowo mieścił się jeden).
Na papier do pieczenia wrzucamy garść sera, formując "placki".
Przygotowanie koszyczków -c.d.
Podgrzewamy ser, aż się rozpuści, a brzegi zaczną brązowieć i sztywnieć (tylko brzegi!).
Przygotowanie koszyczków - c.d.
Ser podważamy nożem i delikatnie zdejmujemy z papieru do pieczenia. Środek sera jest plastyczny - wkładając placek sera do foremek na muffinki nadajemy mu pożądany kształt.
Przygotowanie krewetek
Krewetki rozmrażamy. Czosnek, chili i część kolendry kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy chili i czosnek, wrzucamy krewetki i smażymy 2 minuty.
Dodajemy szczyptę soli i kolendrę. Krewetki podlewamy winem i podgrzewamy, aż wino odparuje.
Przygotowanie sałatki, napełnienie koszyczków
Pomidorki myjemy, kroimy na ósemki. Pozostałą kolendrę siekamy, ale nie za drobno. Łączymy ze sobą krewetki, pomidory i kolendrę.
Na dnie koszyczków układamy rukolę, wykładamy na nią porcje sałatki. Koszyczki układamy na talerzu. Serwujemy.