Sposób przygotowania:
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Z kromek chleba odciąć skórę, pokroić miękisz w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać zioła włoskie i usmażyć grzanki na zloty kolor. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący tłuszcz wrzucić kawałki kurczaka po czym dodać do smaku sól, pieprz, chili i ostrą paprykę. Usmażyć i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Składniki sosu umieścić w słoiczku i potrząsając zakręconym słoikiem wymieszać sos. Sałatę, cebulę i paprykę pokroić : sałatę grubiej a paprykę i cebulę w kosteczkę, ale wszystko osobno. Na dno miski wsypać połowę sałaty, na sałatę posypać cebulę. Potem znowu wsypać sałatę, paprykę, następnie kurczaka i listki roszponki. Na sam koniec posypać grzankami i polać wszystko sosem. Sałatkę można wymieszać przed podaniem, ale nie jest to konieczne.