Sposób przygotowania:
Sałatka z mozarellą
Liście sałaty lodowej opłukujemy i rwiemy na drobne kawałki (ilość zależy od upodobania, ja daję jej sporo), mozarellę odsączamy i kroimy w małą kostkę, fasolę odsączamy, ogórka obieramy i kroimy w półtalarki, oliwki przekrawamy na pół. Całość wrzucamy do miski i przyrządzamy sos. Trzy łyżki stołowe oliwy mieszamy z półtorej łyżki przegotowanej chłodnej wody, dodajemy zioła -- w zależności od upodobań może to być bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie, świeża mięta, pietruszka, oregano, można też dodać kilka kropel octu jabłkowego lub winnego jeżeli ktoś gustuje w sosach vinegret-- ja do oliwy dodaje bazylię, odrobinę majeranku, odrobinę oregano, sól morską, pieprz, odrobinę papryki słodkiej i/lub pieprzu cayanne. Sosik mieszamy. Wlewamy na całość warzyw i delikatnie mieszamy. Sałatkę odkładamy do lodówki na 15-20 min celem przegryzki :] Do sałatki polecam grzanki lub tosty. Smacznego!!!
Anula
margolata