Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

sałatka z mozarellą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka i szybka sałatka we włoskim klimacie

sałatka z mozarellą i oliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

sałatka z mozarellą i oliwkami

 

  • 15 dag makaronu typu kokardki lub świderki
  • 20 dag sera mozzarella
  • 5 łyżek oliwek
  • 20 dag brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 3 małe pomidory lub 9 koktajlowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ostrej musztardy
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

sałatka z mozarellą i oliwkami
1) Ugotować makaron na niezbyt miękko , obgotować brokuły (5 – 8 minut) w osolonej wodzie. Brokuły podzielić na różyczki po ostudzeniu. 2) Pokroić paprykę i ser mozzarella w kostkę, oliwki w krążki, pomidory zależnie od rozmiarów w małe cząstki (koktajlowe wystarczy tylko na pół). 3) Wymieszać wszystkie składniki 4) Zrobić sos: do oliwy dodać sok z cytryny, musztardę, zioła, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. 5) Polać składniki sałatki sosem. Przepis pochodzi z książeczki "Łatwe dania z makaronu".
sałatka z mozarellą i oliwkami
Nieskomplikowana w przygotowaniu: należy tylko ugotować makaron i brokuły, odpowiednio pokroić warzywa i ser, przyrządzić błyskawiczny sos