Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórków i papryki na zimę
1. Ogórki dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Kapustę i paprykę drobno kroimy.
4. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z solą i odstawiamy na około 1-2 godziny.
5. Przygotowujemy zalewę: ocet, cukier i pieprz zagotowujemy. Olej zagotowujemy osobno.
6. Ostudzoną zalewę mieszamy z pokrojonymi warzywami.
7. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Kapustę i paprykę drobno kroimy.
4. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z solą i odstawiamy na około 1-2 godziny.
5. Przygotowujemy zalewę: ocet, cukier i pieprz zagotowujemy. Olej zagotowujemy osobno.
6. Ostudzoną zalewę mieszamy z pokrojonymi warzywami.
7. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.