Sposób przygotowania:
Sałatka z ośmiornicą na szpinakuETAP 1:
Marchewki i korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
Rozmrożoną ośmiornicę kroimy na poszczególne macki. Aby macki ładnie się pozwijały, zanurzamy je kilkukrotnie we wrzątku.
Cebulę i czosnek kroimy w ćwiartki i smażymy chwilę na oliwie.
ETAP 2:
Dosajemy ośmiornicę i podgrzewamy, aż puści soki. Dodajemy marchewki i korzeń pietruszki. Ośmiornicę przyprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.
ETAP 3:
Wlewamy wino. Dodajemy listki laurowe. Ośmiornicę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. godzinę.
ETAP 4:
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą, oregano i ostrą papryką mieloną, skrapiamy oliwą. Ziemniaki pieczemy w 200 st. C przez ok. 25 minut.
ETAP 5:
Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Natkę myjemy i osuszamy, kroimy.
Szpinak układamy na talerzach. Wykładamy macki ośmiornicy wraz z warzywami z jej duszenia, ziemniaki, pomidorki.
Sałatkę polewamy sosem z duszenia ośmiornicy i posypujemy natką pietruszki.