Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycąca sałatka mogąca z powodzeniem stanowić danie obiadowe lub kolacyjne. Idealna dla wielbicieli owoców morza.

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku

Składniki:

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku

 

  • 4 garście szpinaku
  • 1 mrożona ośmiornica
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziemniaków
  • 10 pomidorków cherry
  • 0,75 l białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • oregano
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku

ETAP 1:

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku
Czosnek i cebulę smażymy chwilę na oliwie

Marchewki i korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.

Rozmrożoną ośmiornicę kroimy na poszczególne macki. Aby macki ładnie się pozwijały, zanurzamy je kilkukrotnie we wrzątku.

Cebulę i czosnek kroimy w ćwiartki i smażymy chwilę na oliwie.

ETAP 2:

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku
Dodajemy ośmiornicę i podgrzewamy, aż puści soki

Dosajemy ośmiornicę i podgrzewamy, aż puści soki. Dodajemy marchewki i korzeń pietruszki. Ośmiornicę przyprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

ETAP 3:

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku
Dodajemy białe wino i dusimy ośmiornicę do miękkości

Wlewamy wino. Dodajemy listki laurowe. Ośmiornicę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. godzinę.

ETAP 4:

Sałatka z ośmiornicą na szpinaku
Przygotowujemy ziemniaczki pieczone w przyprawach

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą, oregano i ostrą papryką mieloną, skrapiamy oliwą. Ziemniaki pieczemy w 200 st. C przez ok. 25 minut.

ETAP 5:

Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Natkę myjemy i osuszamy, kroimy.

Szpinak układamy na talerzach. Wykładamy macki ośmiornicy wraz z warzywami z jej duszenia, ziemniaki, pomidorki.

Sałatkę polewamy sosem z duszenia ośmiornicy i posypujemy natką pietruszki.


Tagi:

sałatka