Sposób przygotowania:
Sałatka z pasturmą i gruszkami
ok. 4 łyżek oleju z pestek zmieszałam z 2 łyżkami soku cytrynowego, doprawiłam do smaku odrobinką soli, pieprzem ziołowym i dodałam jeszcze kapkę miodu oraz troszkę posiekanej drobno papryczki chili - wymieszałam dokładnie i odstawiłam na chwilę. Gruszkę i cebulę obrałam - gruszkę pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka - przełożyłam do miseczki i zalałam sosem - odstawiłam na ok. 15 minut żeby się zamarynowały. Opłukaną i osączoną dobrze roszponkę wyłożyłam na talerze, posypałam paskami pasturmy, osączoną lekko gruszką i piórkami cebuli. Polałam resztą sosu i dodałam podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
marionetta
msewka
Pyza
Ewa, zastąp pasturmę wędzoną polędwicą czy szynką, będzie dobrze :)
msewka
Tak zrobię.Za 2 tygodnie mam gości,będzie okazja.