Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka z pekinskiej kapusty z pieczarka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka z pekinskiej kapusty z pieczarka

Składniki:

sałatka z pekinskiej kapusty z pieczarka

 

  • 1 duża kapusta pekińska,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki oleju roslinnego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 kromki pieczywa tostowego.

 

Sposób przygotowania:

sałatka z pekinskiej kapusty z pieczarka
Kapustę umyć, poszatkować. Pieczarki umyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Pomidory pokroić w ćwiartki. Wszystko wymieszać. W osobnym naczyniu połaczyć olej roslinny z octem, doprawić do smaku sola i pieprzem. Sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, zrumienić na masle. Grzankami posypać sałatkę.