Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczonym kurczakiem i orzechami
1. Podudzia z kurczaka oprószam papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Pałki układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Pałki piekę 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczone podudzia studzę, a następnie usuwam kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki.
2. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Rzodkiewkę kroję w plasterki.
3. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, jajka, orzechy nerkowca oraz rzodkiewkę. Delikatnie łączę wszystkie składniki. Następnie dodaję śmietanę, majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Delikatnie mieszam.
Gotową sałatkę wykładam na talerz i podaję.
2. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Rzodkiewkę kroję w plasterki.
3. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, jajka, orzechy nerkowca oraz rzodkiewkę. Delikatnie łączę wszystkie składniki. Następnie dodaję śmietanę, majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Delikatnie mieszam.
Gotową sałatkę wykładam na talerz i podaję.