Sposób przygotowania:
Sałatka z pomidorami,fetą i grzankami
Sałatę, listki bazylii lub melisy i pomidory opłukać w bieżącej wodzie na durszlaku lub sitku. Ser fetę pokroić, chyba że się kupi gotowe kostki z dodatkami,wtedy nie doprawiać pieprzem w kulkach, bo w ku- -pny zawiera ostro-ziołowe składniki. Soli też nie dodawać, bo feta jest dość słona. Kromki chleba pokroić na średnią kostkę i obsmażyć na patelni z olejem rzepakowym lub słonecznikowym na średnim ogniu z 3-5 min. i wyłączyć palnik. Grzanki wyjąć dziurkowaną łyżką, odsączyć z resztek oleju. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, dodać pokrojone w ósemki pomidory, fetę i grzanki w kostkach. Skropić oliwą do sałatek, dodać garsteczkę pieprzu zielonego w kulkach oraz świeże listki bazylii lub melisy. Wymieszać i podawać wraz z łyżką do nakładania sałatek.