Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 887]

Sałatka z pomidorami, rzodkiewką i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Teraz taka sałatka smakuje najlepiej, zwłaszcza, gdy rukola jest świeżo zerwana z działki.

Sałatka z pomidorami, rzodkiewką i parmezanem

Składniki:

Sałatka z pomidorami, rzodkiewką i parmezanem

 

  • 4 spore garście rukoli
  • 15 pomidorków cherry
  • pęczek rzodkiewek
  • kawałek parmezanu do starcia

Na dressing:

Sposób przygotowania:

Sałatka z pomidorami, rzodkiewką i parmezanem

ETAP 1:

Sałatka z pomidorami, rzodkiewką i parmezanem
Rzodkiewki i pomidory do sałatki myjemy i kroimy

Przygotowujemy warzywa. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości.

Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Sałatka z pomidorami, rzodkiewką i parmezanem
Rukolę łączymy z pomidorkami i rzodkiewką

Rukolę, pomidorki i rzodkiewki łączymy ze sobą w salaterce.

ETAP 3:

Sałatka z pomidorami, rzodkiewką i parmezanem
Przygorowujemy dressing. Łączymy go z warzywami bezpośrednio przed podaniem sałatki.

Przygotowujemy dressing. Ząbek czosnku siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę.

Oliwę łączymy z czosnkiem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy sól i pieprz.

Mieszamy, dążąc do uzyskania sosu i jednolitej konsystencji.

Sos dodajemy do warzyw bezpośrednio przed podaniem sałatki.

Sałatkę posypujemy startym parmezanem.