Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sałatka z porów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klasyczna, smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka z pora. Sprawdzi się na przyjście gości, ale także na wieczorną kolację.

Sałatka z porów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z porów

 

  • 2 duże pory
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4-5 jajek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 10 dag sera żółtego (opcjonalnie)
  • garść soli

 

  • Sos:
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z porów
Pory umyć. Przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki. Zasypać solą i odstawić na 1- 2 godz, aż puszczą soki. Wycisnąć gorycz. Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Ser zetrzeć. Do porów dodać jajka, ogórki, groszek, kukurydzę i ser. Z podanych składników przyrządzić sos i dodać do warzyw.
Sałatka z porów
Pokrojone pory zasypać solą i odstawić aż puszczą soki.
Sałatka z porów
Do porów dodać starte ogórki, jajka, kukurydzę i groszek.
Sałatka z porów
Z przecieru, majonezu i musztardy przygotować sos.