Sposób przygotowania:
Sałatka z rukoli ,gruszek i gorgonzoli
Rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć. Gruszki dokładnie uymyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Jeśli gruszki są świeże, jędrne i soczyste wówczas od razu są gotowe do użycia. Jednak o tej porze roku, kiedy z jakością owoców róznie bywa gruszki należy najpierw zapiec bardzo krótko w piekarniku,/ najlepiej w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem/ przez około 10 min w temp.180 st. Z miodu, octu oraz oliwy przygotować sos sałatkowy. Wymieszane razem składniki doprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku najpierw rozłożyć warstwę rukoli. Na warstwie sałaty ułożyć cieńkie plastry gruszek, kawałeczki sera oraz orzechy. Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem miodowym.
kołczu