nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Sałatka z ryżem, jajkiem i selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczna sałatka. Idealna na Wielkanoc.

Sałatka z ryżem, jajkiem i selerem

Składniki:

Sałatka z ryżem, jajkiem i selerem

 

  • woreczek ryżu
  • 6 jajek
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 ogórka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 i 1/2 pęczka rzodkiewki
  • szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżem, jajkiem i selerem
1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 2. Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy. 3. Do miski wrzucamy odcedzony i przestudzony ryż. Jajka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy. Kukurydzę i seler odsączamy(seler dodatkowo można lekko odcisnąć) i dodajemy do reszty składników. Ogórka, paprykę i rzodkiewki myjemy, po czym kroimy w kosteczkę, dorzucamy do miski. Na końcu siekamy szczypiorek i mieszamy z pozostałymi składnikami. 4. Dodajemy majonez (ok. 3 łyżek), łaczymy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. 5. Sałatka przed podaniem musi zostać schłodzona.