Sposób przygotowania:
Sałatka z ryżem z krewetkami z grilla
Bakłażana myjemy i przekrawamy go na pół wzdłuż. Z każdej połówki wydrążamy środek solimy je i odstawiamy na pól godziny. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, świeże zioła bazylię, oregano . Odstawiamy do lodówki na 2 h. Bakłażana grillujemy z każdej strony około 10 minut. Ryż gotujemy 15 minut i studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę podsmażamy na patelni razem z miąższem bakłażana i dodajemy do ryżu. Doprawiamy sola, pieprzem, cary. Pietruszkę zielona drobna kroje i dodaje do sałatki. Nadziewam nią bakłażany. Grilluje krewetki około 5 minut i dekoruje nimi farsz , a także pomidorkami koktajlowymi. Posypuję płatkami nagietka i bazylią cytrynową
marietta