ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z ugotowanego ryżu brązowego, ugotowanych szparagów, świeżych rzodkiewek, ogórków konserwowych z majonezem i sosem.

Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek

 

na sos

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek
Gotujemy paczuszkę brązowego ryżu według przepisu na opakowaniu i czekamy aż wystygnie. Kiedy wystygnie układamy na środek talerza i po wierzchu smarujemy łyżką majonezu.

Posypujemy pokrojoną rzeżuchą. Szparagi myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na osobny talerz.

Kiedy ostygną układamy na około ryżu. Kroimy dwa ogórki konserwowe w kostkę, kilka rzodkiewek kroimy w grube cząsteczki i solimy. Łączymy ze sobą i mieszamy.

Robimy sos z łyżki oleju słonecznikowego oraz łyżeczki"cytrynki" i szczypty soli dodajemy do pokrojonych ogórków i rzodkiewek.

Wykładamy na ryż i szparagi. Z marchewki robimy ozdobne różyczki.
Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek
Gotujemy paczuszkę brązowego ryżu według przepisu na opakowaniu i czekamy aż wystygnie.
Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek
Szparagi umyć, włożyć do garnka, zalać wodą , dodać soli i cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut.
Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek
Kroimy dwa ogórki konserwowe w kostkę , kilka rzodkiewek kroimy w grube cząsteczki i solimy.
Sałatka z ryżu brązowego szparagów rzodkiewek
Ugotowany i przestudzony ryż smarujemy majonezem, posypujemy pokrojoną rzeżuchą.