kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy nie wiem co chciałabym zjeść na kolację, to znaczy, że będzie to sałatka ;) bardzo lubię pożywne sałatki rybne, a ta z brązowym ryżem, suszonymi pomidorami i oliwkami szczególnie przypadła mi do gustu. Polecam .

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem

 

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w olej
  • 10 sztuk oliwek
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo zmielony do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 szklanka wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem
Przygotowanie sałatki zaczynamy od ryżu. Kostkę rosołową (warzywną) rozpuszczamy we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany ryż i krótko podsmażamy. Ryż polewamy małymi porcjami bulionu i co jakiś czas mieszamy. Prużymy ryż tak długo aż delikatnie zmięknie, wtedy przestajemy podlewać bulionem i odparowujemy nadmiar płynu. Tak przygotowany ryż studzimy. Oliwki kroimy w plastry, pomidory oraz ogórki konserwowe w kostkę i wrzucamy wszystko do miski. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy, kukurydzę oraz ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Sałatkę schładzamy i podajemy. Smacznego!