Sposób przygotowania:
Sałatka ryżowa Eli z wędzonym łososiem
W garnku zagotować osoloną wodę,włożyć torebki z ryżem i gotować 40 minut. Ugotowany ryż przelać zimną wodą,wyłożyć z torebek na miskę i ostudzić. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Do garnka wlać wodę,dodać sól,cukier i zagotować. Do wrzątku włożyć różyczki brokuła i gotować około 5 minut. Przygotować miskę z zimną wodą z kostkami lodu. Brokuły wyjąć łyżką cedzakową z wrzątku i włożyć do miki z zimną wodą z kostkami lodu. Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przekroić na połówki. Łososia pokroić w paski około 3 cm. Z części pasków uformować różyczki. Resztę pokroić na mniejsze kawałki. Do słoika wlać olej,ocet jabłkowy.dodać cukier,sól i pieprz, Słoik zakręcić i potrząsać nim aż powstanie emulsja. Do miski z ryżem dodać różyczki brokuła (kilka odłożyć do dekoracji) ,przekrojone pomidorki koktajlowe,pokrojonego wędzonego łososia,wlać sos i delikatnie wymieszać. sałatkę skosztować,ewentualnie doprawić solą,pieprzem i ponownie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerze i udekorować pozostawionymi różyczkami brokuła i łososiem. Smacznego