Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Sałatka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczewicę sparzyć. Po 15 minutach odcedzić, przelać zimną wodą. Cytrynę pokroić, sokiem skropić soczewicę. Wymieszać z pozostałymi

Sałatka z soczewicą

Składniki:

Sałatka z soczewicą

 

  • 400 g soczewicy
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 cebulki
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z soczewicą
Soczewicę sparzyć. Po 15 minutach odcedzić, przelać zimną wodą. Cytrynę pokroić, sokiem skropić soczewicę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem. Podawać do grillowanego kurczaka lub jako przystawkę.



Przepis pochodzi z książki "The cooking book" Victorii Blashford-Snell

Tagi:

soczewica