Sposób przygotowania:
Sałatka z truskawkami i wątróbkąETAP 1
Wątróbkę dokładnie myjemy, odsączamy z wody, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
ETAP 2
Tak przygotowaną smażymy na oleju do miękkości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.
Etap 3
Sałatę oraz szpinak przepłukujemy i osuszamy.
Etap 4
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Etap 5
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, które rozwarstwiamy, by powstały krążki.
Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni.
Na spodzie przygotowanego talerza układamy warstwę sałatki i szpinaku. Na wierzch wykładamy wątróbkę, pokrojone truskawki i krążki cebuli. Całość posypujemy pestkami dyni i koperkiem. Sałatkę spryskujemy (polewamy) oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Następnie delikatnie oprószamy pieprzem i solą. Podajemy!
weronikaS
Holly
Marika-