EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 238]

Sałatka z tuńczykiem, komosą ryżową i granatem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 120
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą w smaku rukolą, komosą ryżową, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie.

Sałatka z tuńczykiem, komosą ryżową i granatem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem, komosą ryżową i granatem

 

  • 150g komosy ryżowej quinoa
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 60g rukoli
  • 1 granat
  • 2 pomarańcze
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem, komosą ryżową i granatem

ETAP 1:

Komosę ryżową, wypłukać pod wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Tuńczyka odsączyć z zalewy.

Rukolę umyć i osuszyć.

Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.

ETAP 2:

Dressing:
Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem i oliwą.

Na talerzu rozłożyć rukolę, komosę ryżową, kawałki tuńczyka, plastry pomarańczy i posypać ziarenkami granatu.

Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem.