Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Sałatka z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo wykwintna sałatka z gęsimi wątróbkami.

Sałatka z wątróbką

Składniki:

Sałatka z wątróbką

 

  • 300g wątróbki z gęsi
  • biały pieprz
  • 2 łyżki świerzych listków tymianku
  • 100g sałaty fryzjerskiej
  • 1 sałata radicchio
  • 1 sałata dębowa
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki octu winnego z białego wina
  • 6łyżek oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z wątróbką
Wątróbką umyć, osuszyć pokroić w plasterki, posypać pieprzemi listkami tymianku. Przykryć, wstawić do lodówki. Liście sałaty oczyścić, umyć i osuszyć i przełożyć na 4 talerze. Ocet wymiesać z octem winnym, olejem, musztardą, solą i pieprzem. Szalotki obrać i posiekać. Masło rozgrzać, zarumienić na nim szalotki dodać wątróbkę. Smażyć 4minuty ze wszystkich stron, zdjąć z patelni. Patelnię zdjąć z ognia, do tłuszczu ze smażenia wlać przygotowaną marynatę, wymieszać, następnie skropić liście sałaty. Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić na połówki, przełożyć z wątróbką do sałaty, posypać pieprzem.

Smacznego

Tagi:

sałata