Sposób przygotowania:
Sałatka z wątróbką,z sosem z grzańca
Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy, kroimy na małe kawałki. Na patelnię wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy, podsmażamy wątróbkę na wolnym ogniu mieszając co chwile.
W tym czasie sałatkę płuczemy, rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, pomidora kroimy na mniejsze kawałki - ćwiartki układamy na sałacie - raczej na brzegu, gdyż na sam środek dodamy wątróbkę.
Wątróbkę zalewamy grzance - odparowujemy połowę płynu, przyprawiamy, dodajemy śmietanę, zagotowujemy. Wątróbkę układamy na sałacie i polewamy delikatnie powstałym sosem.
Smacznego!
W tym czasie sałatkę płuczemy, rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, pomidora kroimy na mniejsze kawałki - ćwiartki układamy na sałacie - raczej na brzegu, gdyż na sam środek dodamy wątróbkę.
Wątróbkę zalewamy grzance - odparowujemy połowę płynu, przyprawiamy, dodajemy śmietanę, zagotowujemy. Wątróbkę układamy na sałacie i polewamy delikatnie powstałym sosem.
Smacznego!