Sałatka z wędzonym pstrągiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z pstrąga zdjąć skórę, usunąć kręgosłup i ości. Łodyżki selera umyć,

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Składniki:

Sałatka z wędzonym pstrągiem

 

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • nieduży wędzony pstrąg (ok. 30 dag)
  • 3-4 łodyżki selera naciowego
  • 2-3 młode cebulki
  • łyżka wyłuskanych pestek dyni
  • pęczek koperku
  • pół szklanki chudego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka łagodnej musztardy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z wędzonym pstrągiem
Z pstrąga zdjąć skórę, usunąć kręgosłup i ości. Łodyżki selera umyć, osaczyć, ściągnąć włókna; Rybę i seler pokroić na małe kawałki, cebulki i koperek drobno posiekać. Pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni. Ryż wymieszać z ryby selerem, cebulą koperkiem i pestkami oraz sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy i przypraw. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.