kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka z zielonej fasolki i sera feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna sałatka z kuchni meksykańskiej.

Sałatka z zielonej fasolki i sera feta

Składniki:

Sałatka z zielonej fasolki i sera feta

 

  • 350 g zielonej fasolki szparagowej z obciętymi końcami
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 3-4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 75 g sera feta, pokrusoznego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub owocowego
  • 80 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w cząstki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z zielonej fasolki i sera feta
Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Do górnej części garnka włożyć fasolkę i gotować około 5 minut, aż zacznie mięknąć. Przełożyć fasolkę do miski, dodać cebulę, kolendrę, rzodkiewki i sera feta. Posypać po wierzchu oregano i mielonym pieprzem do smaku. Wymieszać ocet z oliwą z oliwek i polać sałatkę. Potrząsnąć delikatnie kilka razy, aby sos dokładnie wymieszał się z sałatką. Przełożyć sałatkę na półmisek, wokół ułożyć cząstki pomidora, podawać od arzu lub schłodozną.

Tagi:

sery ser