Sałatka ze świeżych fig, melona i mięty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Insalata di Cantalupo Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii"

Sałatka ze świeżych fig, melona i mięty

Składniki:

Sałatka ze świeżych fig, melona i mięty

 

  • Porcja dla dwóch osób
  • 4–6 pękatych, dojrzałych fig (zielonych lub fioletowych)
  • 1 mały, bardzo dojrzały cantaloupe lub inny pomarańczowy melon
  • spora garść świeżych liści mięty
  • 2 łyżki najlepszej oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze świeżych fig, melona i mięty
Pokrój nieobrane figi wzdłuż, na połówki, i rozłóż je na dwóch dużych talerzach w taki sposób, który wyda ci się estetyczny. Przepołów melon w najwęższej części, usuń skórkę i nasiona, następnie pokrój miąższ na plasterki o grubości nieco ponad 0,5 cm i rozłóż je na talerzach. Poszarp liście mięty i posyp nimi owoce. Skrop figi oliwą, a melon sokiem cytrynowym. Sałatkę podawaj ze schłodzonym moscato lub innym słodkim winem dobrej jakości o lekko bursztynowym kolorze.