2halina

2halina

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Salatka ziemniaczana po niemiecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Salatka jest bardzo smaczna, nadaje sie na obiad oraz imprezy. Podaje sie do niej grzana kielbase: winerki, parowki kub Debreczyki.

Salatka ziemniaczana po niemiecku

Składniki:

Salatka ziemniaczana po niemiecku

 

  • 1 kg sredniej wielkosci ziemniakow
  • 30 dkg kielbasy parowkowej
  • 1 duza cebula
  • 2 kwasne jablka
  • 30 dkg ogorkow konserwowych
  • 3 lyzki stolowe majonezu
  • ok. ½ litra jogurtu naturalnego
  • sol, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Salatka ziemniaczana po niemiecku
Ziemnieki dokladnie umyc, ugotowac w lupinach. Po ugotowaniu ziemniaki obrac z lupin, pokroic w wieksza kostke, kielbase, cebule I jablka rowniez pokroic w kostke. Wymieszac wszystkie skladniki w duzej misce, dodac sol I pieprz do smaku (wg. uznania), dodac majonez oraz jogurt. Salatka powinna miec konsystencje spoista, (nie jak zupa), dlatego jogurt dodac najpierw polowe I raczej pozniej znowu dodac. Zalezy to od gatunku ziemniekow, jedne potrzebuje wiecej jogurtu inne mniej. Pozostawic na noc do “naciagniecia” Smacznego.