Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Sałatki w bułeczkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Świetne na party z przyjaciółmi!

Sałatki w bułeczkach

Składniki:

Sałatki w bułeczkach

 

  • 12 małych różnych bułeczek,
  • Sałatka 1:
  • 3gałązki selera naciowego,
  • 2 jabłka,
  • 5dag.włoskich orzechów,
  • 20ml.śmietany 22%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • Sałatka 2:
  • 1/2 ogórka,
  • 1/2pęczka rzodkiewki,
  • 1/3białej rzodkwi,
  • 1 pęczek koperku,
  • 12ml.jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz
  • Sałatka 3:
  • 10dag.rukoli,
  • 2 świeże figi,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatki w bułeczkach
Sałatka 1;jabłka umyć podzielić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na małe kawałki,seler pokroić na kawałki i dodać do tego posiekane orzechy.Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny,polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Sałatka 2;ogórek rzodkiewki i rzodkiew oczyścić i pokroić w kostkę,dodać posiekany,wymieszać.Jogurt doprawić do smaku solą i pieprzem i połączyć z sałatką. Sałatka 3;rukolę pokroić na mniejsze kawałki,pomarańczę obrać,podzielić na cząstki i usunąć z nich białą błonkę.Figi pokroić w plasterki,składniki wymieszać.Ocet utrzeć z solą i pieprzem po czym połączyć z oliwą,zalać sałatkę wymieszać. Bułeczką ściąć wierzch,wydrążyć miąższ i wgłębienia napełnić przygotowanymi sałatkami.Podawać natychmiast żeby bułeczki nie rozmiękły. Można też przed napełnieniem posmarować bułeczki białkiem i włożyć je do nagrzanego piekarnika(180"C) na 1-2min.wtedy bułeczki będą chrupiące.