Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Sałatkowy tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten sałatkowy tort warstwowy może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs.

Sałatkowy tort

Składniki:

Sałatkowy tort

 

  • I warstwa:
  • 1 mała puszka groszku;
  • 10 ogórków konserwowych;
  • 1 mały por;

 

 

  • III warstwa:
  • 4 jajka ugotowane na twardo:
  • 5 dag żółtego sera;
  • Natka pietruszki;

 

  • Ponadto: majonez, sól pieprz.

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatkowy tort
I warstwa: ogórki pokroić w kostkę, por pokroić w półplasterki, dodać groszek, majonez. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie octem winnym). Wyłożyć na półmisek, wyrównać . II warstwa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki drobno pokroić, Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Położyć na I warstwie. III warstwa: jajka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać dodać majonez i przyprawy. Wymieszać i wyłożyć na II warstwę. Udekorować wg uznania.