Sposób przygotowania:
Sandacz koperkowy na maśle :
Filety rozmrozić - odsączyć , zalać sokiem z cytryn, posypać połową kopru i zostawić na 30 minut . Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi papierowymi . Posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim sandacza na rumiano . Z pomidorów ściąć wierzchy i delikatnie je wydrążyć .Ziemniaki ugotować , utłuc , dodać do nich 2 łyżki masła , śmietankę , 2 łyżki kopru - ogrzewać na małym gazie mieszając aż połączą się w kremowe puree . Pomidory kłaść na chwilę wydrążeniem do dołu na patelnię koło ryby by się minimalnie ogrzały , potem przewrócić i znów chwilę ogrzewać . Gorącym puree napełniać pomidory bezpośrednio przed podaniem . Układać na ogrzanych talerzach porcję sandacza , polewać łyżką masła ze smażenia , posypać koprem , świeżo zmielonym pieprzem - obok podać pomidora z puree ziemniaczanym i cytryną . Ja przekroiłam porcje ryby przed smażeniem na połowy żeby się nie rozpadał w trakcie smażenia - tak , że na porcję wypadły 2 kawałeczki