WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Schab gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny schab gotowany z marchewką, cebulą i przyprawami w bulionie. Można go jeść na ciepło na obiad lub wystudzić i mieć jako wędlinę na kanapki.

Schab gotowany  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab gotowany

 

  • kawałek schabu ok. 1 kg
  • kostka rosołowa
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Schab gotowany

ETAP 1:

Mięso umyć i włożyć do garnka. Marchewki obrać, opłukać i włożyć do mięsa. Cebulę obrać i włożyć do garnka.

Wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości mięsa lub trochę wyżej. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Garnek przykryć, ustawić na gazie i zagotować. Włożyć kostkę rosołową, wsypać sól i gotować około godziny na małym ogniu.

Po ugotowaniu schab pozostawić w zalewie do wystudzenia. Następnie wyjąć na kratkę metalową żeby mięso obciekło a następnie zawinąć w folię i przechowywać w lodówce. Schab można też jeść na ciepło zaraz po ugotowaniu.

Schab gotowany
Schab po ugotowaniu w wywarze z przyprawami
Schab gotowany
Majeranek i papryka słodka dosypane do mięsa zalanego wodą
Schab gotowany
Zimna woda dolana do mięsa, warzyw i przypraw.
Schab gotowany
Mięso umyte włożone do garnka razem z warzywami

Tagi:

schab mięso