Sposób przygotowania:
Schab gotowany w majonezieETAP 1:
Majonez wymieszać w garnku z jedną szklanką wody. Ma powstać jednolity płyn. Dolać wody aby razem było ok. 1,5-2l wody. Wsypać przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek.
Przecisnąć przez praskę 2 obrane ząbki czosnku. Włożyć listki laurowe i ziele angielskie oraz kawałek obranej cebuli.
Zalewę wymieszać i włożyć mięso. Garnek przykryć, ustawić na gazie i zagotować. Gotować 10 min. od momentu zagotowania.
Zestawić z ognia i wystudzić w zalewie. Gdy zalewa całkowicie wystygnie znów zagotować i gotować 10 minut.
Wyłączyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Schab wyjąć z zalewy i odsączyć na metalowej kratce.
Zawinąć go w folię aluminiową i schować do lodówki. Schab kroić na plasterki do kanapek lub na półmisek wędlin.