migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pasztet z cukinii i mięsa mielonego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robiłam pasztet z samej cukinii a teraz wersja z dodatkiem mięsa mielonego. Z mięskiem także jest pyszny.

Pasztet z cukinii i mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z cukinii i mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i mięsa mielonego
Cukinię dokładnie umyć, osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Startą cukinię lekko posolić i odłożyć na sito aby ociekała z soku. Odstawić na ok 1 godzinę.

W międzyczasie zetrzeć ser żółty i cebulę , na tarce na grubych oczkach.

Potem cukinię bardzo dokładnie odcisnąć ze soku.

Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy.

Sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec do masy.

Ponownie całość dokładnie wymieszać. Keksówkę 30x12 natłuścić masłem i wysypać tarta bułką.

Do foremki przełożyć masę. Ładnie wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-65 minut, funkcja góra-dół.

Przestudzić, pasztet wyjąć z foremki. Całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego
Cukinię dokładnie umyć, osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i odłożyć na sito aby ociekała z soku.
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego
Potem cukinię bardzo dokładnie odcisnąć ze soku. Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy.
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego
Białka ubić na sztywno i dodać na koniec do masy. Ponownie całość dokładnie wymieszać.
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego
Keksówkę 30x12 natłuścić masłem i wysypać tarta bułką. Do foremki przełożyć masę.