Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego
Cukinię dokładnie umyć, osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinię lekko posolić i odłożyć na sito aby ociekała z soku. Odstawić na ok 1 godzinę.
W międzyczasie zetrzeć ser żółty i cebulę , na tarce na grubych oczkach.
Potem cukinię bardzo dokładnie odcisnąć ze soku.
Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy.
Sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec do masy.
Ponownie całość dokładnie wymieszać. Keksówkę 30x12 natłuścić masłem i wysypać tarta bułką.
Do foremki przełożyć masę. Ładnie wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-65 minut, funkcja góra-dół.
Przestudzić, pasztet wyjąć z foremki. Całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Startą cukinię lekko posolić i odłożyć na sito aby ociekała z soku. Odstawić na ok 1 godzinę.
W międzyczasie zetrzeć ser żółty i cebulę , na tarce na grubych oczkach.
Potem cukinię bardzo dokładnie odcisnąć ze soku.
Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy.
Sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec do masy.
Ponownie całość dokładnie wymieszać. Keksówkę 30x12 natłuścić masłem i wysypać tarta bułką.
Do foremki przełożyć masę. Ładnie wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-65 minut, funkcja góra-dół.
Przestudzić, pasztet wyjąć z foremki. Całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
SylaUla