paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Schab gotowany w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo delikatny w smaku, soczysty i pyszny schab marynowany w czosnku i majeranku, gotowany w mleku. Świetny na ciepło jak i zimno.

Schab gotowany w mleku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab gotowany w mleku

 

  • schab bez kości 1,5 kg
  • mleko 1 litr
  • seler korzeń 1/2 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • majeranek do smaku
  • sól peklowana 3 łyżki
  • pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Schab gotowany w mleku
Mięso opłukać i osuszyć. Schab z każdej strony natrzeć solą peklową, pieprzem ziołowym, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Mięso pozostawić w lodówce na co najmniej 24 godziny.

Schab przełożyć do garnka i zalać mlekiem (mleko powinno przykryć mięso), włożyć po bokach plastry selera.

Gotować na małym ogniu około 50 minut w zależności od grubości schabu, od czasu do czasu schab przewrócić na drugą stronę.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Schab gotowany w mleku
Schab z każdej strony natrzeć solą peklową, pieprzem ziołowym, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem.
Schab gotowany w mleku
Schab przełożyć do garnka i zalać mlekiem (mleko powinno przykryć mięso), włożyć po bokach plastry selera.

Tagi:

mięso schab