bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Schab gotowany w mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo lubię schab przygotowany w ten sposób, jest smaczny i soczysty, możemy podać go jako danie obiadowe lub jako wędlinę.

Schab gotowany w mleku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab gotowany w mleku

 

  • 1,5 kilograma schabu środkowego

 

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

 

 

  • 5 gożdżików

 

 

 

  • mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Schab gotowany w mleku
Umyty schab natrzeć solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na 12 godzin wstawić do lodówki. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z masłem na rumiany kolor z obydwu stron. Mleko zagotować z przyprawami, doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć schab. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5-2 godziny. Sos przecedzić przez sitko, zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Schab pokroić w plastry, przełożyć do sosu.
Schab gotowany w mleku
Schab obsmażamy na patelni na złoty kolor.

Tagi:

schab mięso