patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Krucha rolada z mięsem mielonym i ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna krucha rolada z mięsem mielonym i ogórkami małosolnymi. Pyszna idealna na obiad i nie tylko. Polecam.

Krucha rolada z mięsem mielonym i ogórkami

Składniki:

Krucha rolada z mięsem mielonym i ogórkami

 

  • 1 opakowanie ok 380 g ciasta kruchego
  • 300 g mielonego mięsa ja dałam wołowe
  • 1 cebula
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 15 dag sera żółtego tartego
  • 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • przyprawy do mięsa: sól i pieprz do smaku, papryka słodka mielona i ostra ok 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżki ketchupu ostrego
  • do posmarowania ciasta mleko
  • sól i pieprz do posypania ciaasta

Sposób przygotowania:

Krucha rolada z mięsem mielonym i ogórkami
Do miski przekładam mielone mięso, ja użyłam wołowe. Ogórki małosolne kroję w drobną kostkę dodaję do mięsa. Cebulkę obieram i również kroję drobno, przekładam do mięsa.

Do miski dodaję jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, tarty ser żółty, jajko oraz bułkę tartą.

Na koniec dodaję musztardę i ketchup. Mieszam dokładnie.

Na gotowe, kruche ciasto przekładam farsz. Zawijam . Końcówki ciasta dokładnie zlepiam tak by farsz nie wypadł podczas pieczenia. Ciasto dokładnie smaruję mlekiem a następnie posypuję solą i pieprzem.

Roladę przekłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę ok 40 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem.